Hoppa till innehåll

Riskinformation Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonden kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.

Carnegie Global Quality Small Cap

Stark utveckling för Truecaller och Halozyme

Globala småbolag hade under månaden en positiv utveckling. Mycket drivet av en bra inflationssiffra från USA på 3 procent som fick investerare att våga tro på en mjuklandning och ljusare tider. Sektormässigt så såg vi återigen en omställning där finans och energisektorn bjöd på en revansch medan hälsovårdssektorn utvecklades klart sämst vilket indikerar en tydlig riskaptit inom småbolagsuniversumet.

Carnegie Global Quality Small Cap hade också en stark utveckling i juli där de fem bäst avkastande bolagen var Truecaller, Halozyme, SOITEC, Euronext och William-Sonoma.

Truecaller är ett mindre svenskt techbolag som tillhandahåller en mobilapp som identifierar bedrägerier, spam och telefonförsäljare. Bolaget har haft stor framgång i framför allt Indien men upplever också stor tillväxt inom andra utvecklande länder i Mellanöstern, Afrika och Latinamerika. Mycket tack vare databasen som bolaget sitter på som har blivit den största uppbyggda databasen på bedrägeri- och spamnummer. En återhämtning i annonsmarknaden i kombination med en bra rapport fick aktien att stiga över 40 procent i juli månad.

Halozyme är ett jättespännande amerikanskt läkemedelsbolag som vi tog in i portföljen igen under juni månad efter att värderingen kommit ner till en otroligt attraktiv nivå. Bolaget har ett patenterat protein som effektiviserar kroppens förmåga att ta emot andra läkemedel och har därför många gemensamma patent med några av världens största läkemedelsföretag. Bolaget har haft en fin utveckling med bra försäljningstillväxt och hög lönsamhet. Detta i kombination med positiva nyheter gällande produkter som har gått vidare till fas 2 gav momentum i aktien som steg över 20 procent i juli.

Carnegie Global Quality Small Cap differentierar sig en aning från systerfonden Carnegie Global Quality Companies i att denna fond söker kvalitetsbolag som är mindre till storleken men har istället en väldigt bra tillväxtpotential. Truecaller och Halozyme är två exemplifieringar på detta. Bägge bolagen har starka konkurrensfördelar, är i en stark tillväxtfas och har eller är på god väg att etablera dominans inom en marknad som har stora möjligheter att växa exponentiellt framåt.

Simn Reinius

Författare

Simon Reinius

Tidigare tradingchef på Investor AB, grundare Speed Ventures NV, grundare av OPM samt makroanalytiker på miljöstiftelsen The Natural Step. På Carnegie Fonder sedan 2021. Förvaltar Carnegie Global Quality Companies, Carnegie Global Quality Small Cap och Carnegie Listed Infrastructure.

Emanuel Furubo

Författare

Emanuel Furubo

Master of Science, Finance and Economics vid Warwick Business School. Började på OPM 2015 och kom sedan till Carnegie Fonder 2021 i samband med förvärvet av OPM. Förvaltar Carnegie Listed Infrastructure, Carnegie Listed Private Equity, Carnegie Global Quality Small Cap och Carnegie Quality Companies.