Hoppa till innehåll

Riskinformation Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonden kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.

Carnegie All Cap

”Svaga kassaflöden fick investerare att trycka på säljknappen”

Rapportsäsongen bjöd som vanligt på tvära kast på bolagsnivå men som aggregat slutade marknaden mer eller mindre oförändrat. Grovt förenklat kan man sammanfatta siffrorna för andra kvartalet med att bolag inom tydligt försvagade segment som bygg och konsument uppvisade viss stabilitet vilket överraskade positivt medan kvalitetsbolag med höga marginaler och stabilitet straffades hårt vid minsta tecken på svaghet. Främst var det svaga kassaflöden som fick investerare att trycka på säljknappen.

En av månadens största snackisar var Hexagon där Viceroy, en blankarfirma i UK, under månaden släppte en rapport i vilken bolaget anklagades för att kraftigt överdriva sin organiska tillväxt, oetiskt beteende i ledningsgruppen via investmentbolaget Greenbridge med mera. Detta var inte helt oväntat. Onormalt stora flöden i aktien och rykten hade florerat om en kommande rapport. Däremot var det överraskande att Viceroy inte hade något mer konkret i rapporten. Marknaden tog anklagelserna med ro och aktien stängde på plus på dagen. Efter det har bolagsledningen och Greenbridge har bemött anklagelserna och vd har köpt en miljon aktier av storägare Melker Schörling AB. Hexagon har även släppt siffror för andra kvartalet som inte rosade marknaden och kursen har varit tyngd dels av det, dels av oron kring mer negativt nyhetsflöde. Vår bästa bedömning är att bolaget genom att fortsätta leverera tillväxt och lönsamhet kommer lugna skeptikerna. Vi behåller positionen i fonden då vi ser att bolaget har en attraktiv exponering och en viktig roll att spela för att effektivisera och ställa om ett brett spektrum av industrier och processer.

Munters har varit ett positivt bidrag under månaden. Bolaget fick ett svagt mottagande på rapporten där investerare oroades av det svaga kassaflödet. Detta kan dock förklaras med att man producerar för att leverera på de stora orders man har i böckerna vilket binder kapital. Kursen återhämtade sig dagarna efter rapporten.

Författare

Anna Strömberg

Msc i Financial Economics. Arbetat i finansbranschen sedan 1998. Hållbarhetsansvarig. Förvaltar Carnegie All Cap.