Hoppa till innehåll

Riskinformation Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonden kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.

Carnegie Global Quality Companies

Teknikrally och en gammal goding som återvänder

Globala aktier slutade maj med svagt positivt resultat efter att handlats ned i månadens tidiga skede. Likt tidigare i år var uppgången koncentrerad till ett fåtal större bolag som kunde driva index. Nvidias rapport i slutet på månaden satte igång en AI-driven uppgång som i huvudsak gagnade större teknikbolag. Diskussioner kring en höjning av det amerikanska skuldtaket hade förvånansvärd liten påverkan på marknaderna. Oavsett så kan vi glädjas av att det i slutet av månaden nåddes en lösning med relativt lite demokratiska eftergifter.

Carnegie Global Quality Companies hade en bra månad med starka bidrag från teknikbolagen. De fem bäst avkastande aktierna var hårdvarubolagen inom halvledarsektorn som ASML och TSMC samt de mjukvarufokuserade bolagen Adobe, Alphabet och Microsoft. Inga specifika bolagsnyheter drev kurserna utan här låg en stark positiv trend efter aprils fina rapporter bakom som sedan förstärktes under månadens avslutande teknikrally. Avkastning var generellt sett svagast inom de mest defensiva sektorerna som hälsovård och dagligvaror medan våra högkvalitativa verkstadsbolag klarade sig bra mot en annars svag sektor under månaden.

Vi kunde under månaden välkomna ett gammalt innehav tillbaka i portföljen när vi tog en position i Accenture, en av världens största teknikkonsulter. Vi sålde av Accenture i slutet på 2021 efter att värdering nått en omotiverad hög nivå. Sedan dess har också kursen korrigerats rejält och värderingen sjunkit från att handlas till 40 gånger vinsten till 23 gånger vinsten, vilket erbjöd ett bra möjligheten att ta in bolaget igen. Vad gäller kvalitet är det ett bolag som tickar alla boxar – en ledande marknadsposition inom en växande sektor, starka kassaflöden och hög lönsamhet, nettokassa och låg operationell risk.

Vi fick under månaden vissa indikationer på att den globala ekonomin håller på att kylas ned, även om annan data pekar på fortsatt väldigt hög aktivitet. Vi, likt de flesta, hoppas fortsatt på att en mjuklandning men i det fallet att vi går mot ett sämre ekonomiskt scenario känner vi oss väldigt trygga med portföljens förmåga att klara av det med fokus på lönsamma kvalitetsbolag med lägre konjunkturkänslighet.

Emanuel Furubo

Författare

Emanuel Furubo

Master of Science, Finance and Economics vid Warwick Business School. På Carnegie Fonder sedan 2021. Förvaltar Carnegie Listed Infrastructure, Carnegie Global Quality Small Cap och Carnegie Quality Companies.

 

Simn Reinius

Författare

Simon Reinius

Tidigare tradingchef på Investor AB, grundare Speed Ventures NV, grundare av OPM samt makroanalytiker på miljöstiftelsen The Natural Step. På Carnegie Fonder sedan 2021. Förvaltar Carnegie Global Quality Companies, Carnegie Global Quality Small Cap och Carnegie Listed Infrastructure.