Hoppa till innehåll

Riskinformation Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonden kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.

Carnegie Global Quality Companies

Tiderna förändras, historien upprepas

Inte för första gången i världshistorien såg vi ett minst sagt tvärt kast i marknadssentiment efter nyårsfirandet. Januari blev en synnerligen stark månad med stigande riskaptit som stöddes av förhoppningar på fallande inflation, snällare centralbanker och framförallt möjligheterna att recessioner kan undvikas under 2023. Fjolårets stora förlorare var månadens klara vinnare, vilket innefattande teknikbolag och cykliska verksamheter med stor konsumentexponering. Inte helt olikt vad som hände för ett år sedan, bara inverterat. Tiderna förändras och historien upprepar sig.

Carnegie Global Quality Companies hade en bra start på året även om det var en något lugnare utveckling än marknaden i helhet. Inte konstigt när investerare roterade ut ur stabila bolag för att ta positioner i mer osäkra kort som hade handlats ned under fjolåret. I portföljen hade vi starka bidrag från IT och sällanköpsvaror och med mildare utveckling inom mer stabila typer av verksamheter som läkemedel och stapelvaror vilka handlade ned under de kraftiga marknadsrotationerna.

Portfölj-innehaven som utvecklades bäst var halvledarbolagen TSMC och Teradyne, samt konsumentbolagen Booking Holdings och Sony. TSMC rapporterade hyfsade årssiffror. Omsättningen ökade 42% och EBIT-marginalen gick från 41% till 50 %. Rörelseresultatet nådde en ny rekordnivå på över 1 biljon TWD, vilket motsvarande en ökning om 73% jämfört med föregående år. Även Teradyne släppte en häpnadsväckande bra rapport med försäljning och vinst som kom in klart över förväntningarna. Ett annat bolag som rapporterade starka siffror var Visa, som vi tog i portföljen i höstas. Under 2022 växte bolaget sin omsättning med 18% och vinsten steg med 22%.

2023 har börjat starkt för aktier med ökad optimism kring konjunkturutsikterna. Det har inte varit helt obefogat med makrosiffror som åtminstone indikerar att en ekonomisk mjuklandning fortfarande är på tapeten. Samtidigt har fallhöjden ökat och osäkerheten är stor med fortsatt hög sannolikhet för en global lågkonjunktur. Att hålla en mer balanserad och försiktig aktieexponering med kvalitetsbolag som kan klara av ekonomisk nedgång utan större problem tror vi är klokt. Portföljen handlas också till en värdering marginellt högre än marknaden men med betydligt högre lönsamhet, lägre skuldsättning och bättre tillväx, vilket ger stöd för stark långsiktig avkastningspotential.

Emanuel Furubo

Författare

Emanuel Furubo

Master of Science, Finance and Economics vid Warwick Business School. På Carnegie Fonder sedan 2021. Förvaltar Carnegie Listed Infrastructure, Carnegie Global Quality Small Cap och Carnegie Quality Companies.

 

Simn Reinius

Författare

Simon Reinius

Tidigare tradingchef på Investor AB, grundare Speed Ventures NV, grundare av OPM samt makroanalytiker på miljöstiftelsen The Natural Step. På Carnegie Fonder sedan 2021. Förvaltar Carnegie Global Quality Companies, Carnegie Global Quality Small Cap och Carnegie Listed Infrastructure.