Hoppa till innehåll

Riskinformation Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonden kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.

Carnegie Småbolagsfond

Truecaller?

Vi omvärderar konstant våra positioner, en av aktierna vi gick igenom igen under jaunari är Truecaller. Vi äger bolaget som tillgodoser användare med en enorm plattform för att utvärdera och filtrera spam- och scamsamtal och meddelanden så att man som användare sparar tid.

Genom sitt stora nätverk kan Truecaller snabbt se om ett nummer beter sig misstänksamt, även utan att någon rapporterat numret. Bolaget har knappt 300 miljoner aktiva användare varje månad, varav 200 miljoner i Indien. Det kan antingen ses som en risk, eller en möjlighet. Indien har en helt annan demografi än Sverige, annan valuta, andra tillväxtmöjligheter och framförallt mycket större problem med oärliga eller störande samtal och meddelanden. Den nyligen på tapeten stora risken man pratat om är TRAI (Indiens Post- och Telestyrelsen) som är på väg att utveckla en egen applikation för att minska spamsamtal där man genom att koppla simkort till en användare tvingas visa sitt namn vid samtal.

Över tid har det blivit tydlig att dessa två tjänster löser två olika problem, vilket även TRAI nyligen uttryckt. Den ena (Truecaller) är en B2C tjänst och den andra (TRAI) en P2P tjänst. Problemen med TRAIs lösning är flera, 1) att man ofta köper flertalet simkort, som sedan kan säljas på andrahandsmarknaden utan något oärligt uppsåt, 2) att det kommer kosta att implementera den här tjänsten, medan Truecaller kan användas gratis med reklam, 3) att det kommer ta lång tid att bygga en sådan tjänst, om det ens är möjligt då flertalet operatörer är emot att tvinga användare visa sitt namn vid samtal. Med 30-40 procent tillväxt per år, på EV/EBIT 12x, med 15 procent av marknadsvärdet i nettokassa och starka kassaflöden äger vi fortsatt Truecaller.

Författare

Mattias Montgomery

Förvaltare på Carnegie Fonder sedan 2019 och har arbetat i finansbranschen sedan 2014.