Hoppa till innehåll

Riskinformation Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonden kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.

Carnegie Spin-Off

Två intressanta situationer

Under årets första halvår så har ett antal positioner tillkommit. Två intressanta exempel vi vill belysa är EuroApi och Cargotec. EuroApi sattes på börsen maj 2022 och är en av världens tre största Active Pharmaceutical Ingredients tillverkare.

Sedan dess har man brotts med ett antal problem. Problem som vi tyckte att marknaden missförstod. Bland annat så halverades bolagsvärdet på att de sköt upp sitt marginalmål, trots att de samtidigt höjde tillväxtmålet. För oss gick inte detta riktigt ihop. Men i kombination med paus i tillverkning efter upptäckta problem i tillverkningen av Prostaglandiner i Budapest så blev det för mycket för marknaden som kastade in handduken. Detta är nu löst och nyligen valdes dessutom Mattias Perjos (Getinges vd) in i styrelsen. Faller det ut som vi hoppas i Euroapi kommande år är uppsidan stor när de, som vi tror, återfår marknadens förtroende.

Cargotec har varit på börsen desto längre. Sentimentet kring bolaget är minst sagt uselt. Under lång tid gick dotterbolaget MacGregor som levererar cargo och load-handling produkter till det marina minst sagt knackigt. Nu har MacGregor vänt runt och går starkt i kombination med att Hiab och Kalmar nått väldigt höga lönsamhetsnivåer så är vi minst sagt positiva, inte minst då de gjort sig av med förlustbringande Heavy Cranes. MacGregor är nu till försäljning och det planeras för en särnotering av Kalmar 2024. Här finns enligt oss en betydande uppsida på bara något års sikt.


Författare

Simon Blecher

På Carnegie Fonder sedan 2006. Investeringschef. Förvaltar Carnegie Sverigefond och Carnegie Spin-Off.

Författare

Mattias Montgomery

Förvaltare på Carnegie Fonder sedan 2019 och har arbetat i finansbranschen sedan 2014.