Hoppa till innehåll

Riskinformation Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonden kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.

Insikt

White Paper: Är marknaden normalfördelad?

Normalfördelningen är ett grundantagande som används dagligen för att förstå risk på både kort och lång sikt. Men hur väl stämmer antagandet? Carnegie Fonder har svaret. I studien förklaras bland annat även varför aktier knappt har någon förlustrisks om du har över 10 års placeringshorisont och varför den högsta förlustrisken ligger redan inom de första 2-3 åren.

Sammanfattning
Centralt antagande

Normalfördelningen är ett grundläggande antagande inom finansiell teori och har en stor fördel av att det på ett enkelt sätt kan beskriva en tillgångs fullständiga riskprofil genom att mäta standardavvikelsen baserat på prisdata. Antagandet används inom både riskanalys och portföljkonstruktion, två av de mest centrala områdena inom finansiell teori.

Är antagandet rimligt?

Men är normalfördelningen verkligen ett rimligt antagande att göra? Trots sin centrala roll i finansteorin har normalfördelningen betydande begränsningar när det gäller att beskriva verkligheten på marknaden.

Ett stort antal empiriska studier har visat att finansiella marknader ofta avviker från den idealiserade normalfördelningen, med asymmetri och fetare svansar. Faktorer som kan ha stor påverkan på prognoserna för avkastning och risk som i sin tur är ett kritiskt beslutsunderlag vid tillgångallokering.

Syftet med denna studie är att granska användningen av normalfördelningen i modellering av aktiemarknaden genom att jämföra normalfördelningen med empiriska observationer.

Två systematiska fel

Med antagande om normalfördelning så underskattas risker för perioder kortare än ca 2 år. För perioder som överstiger 2 år överskattas samtidigt risken. I bilden visas verklig utveckling över 20 år samt en förväntad utveckling baserat på antagande om normalfördelning.

Konsekvenser för portföljkonstruktion

Antagandet om normalfördelning underskattar risk på kort sikt och överskattar risk väsentligt på lång sikt. Vid analys av framförallt långsiktiga portföljrisk bör man därför använda helt andra antaganden än normalfördelad distribution.

Carnegie FRIGG använder därför distributions-modeller som följer hur tillgångar faktiskt rör sig över tid vilket ger ett mycket mer relevant beslutsstöd för långsiktiga investerare.

Läs hela rapporten nedan.

Författare

Simon Reinius

Tidigare tradingchef på Investor AB, grundare Speed Ventures NV, grundare av OPM samt makroanalytiker på miljöstiftelsen The Natural Step. På Carnegie Fonder sedan 2021. Förvaltar Carnegie Global Quality Companies, Carnegie Global Quality Small Cap och Carnegie Listed Infrastructure.

Författare

Emanuel Furubo

Master of Science, Finance and Economics vid Warwick Business School. Började på OPM 2015 och kom sedan till Carnegie Fonder 2021 i samband med förvärvet av OPM. Förvaltar Carnegie Listed Infrastructure, Carnegie Listed Private Equity, Carnegie Global Quality Small Cap och Carnegie Quality Companies.

 

Författare

Didrik Isaksson

Civilekonom från Jönköping Universitet. Bolagsanalytiker på Carnegie Fonder sedan 2022.