Hoppa till innehåll

Riskinformation Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonden kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.

Carnegie High Yield Select

Fond i fokus: Carnegie High Yield Select

Fem år, fem stjärnor och fortsatt fina möjligheter. Räntefonden Carnegie High Yield Select går in i 2023 med rekordhög potential: 13 procent i löpande avkastning.

Carnegie High Yield Select firade fem år i höstas och gör det med 5 stjärnor hos Morningstar. Fonden investerar i högavkastande obligationer utgivna av hållbara nordiska bolag och är bästa svenska kreditfond sen start.

2022 var ett utmanande år där krig i Europa, inflation och kraftiga räntehöjningar blev en perfekt storm för risktillgångar, med låga riskaptit och kraftiga nedgångar. Carnegie High Yield Select stod emot, mycket tack vare låg marknadsrisk, hög löpande avkastning och positiva bolagshändelser.

Vi går in i 2023 med rekordhög potential; 13 procent i löpande avkastning (yield) ger attraktiv risk/reward i en tuffare makromiljö där ”TINA” ersatts av ”TARA”. Förhoppningen om inflations- och räntetopp driver marknadens riskaptit oxh möjliggör värdedrivande strukturaffärer, men är inte den primära drivaren för fondens avkastning långsiktigt. Vi fokuserar på bolagsval och ser positiva bolagsnyheter som den största bidragsgivaren till fondens avkastning, förutom kuponger. De bolag vi premierar är case med förhoppningar om kredittriggers i närtid som Alternus Energy och Modex, där ett underanalyserat segment skapar intressanta möjligheter.

  • Alternus Energy: europeisk solenergiproducent under SPAC-uppköp på 10x bokfört värde, 1 år till förfall och YTM 10,5%.

  • Modex: marknadsledande på off-shore modulära containrar till olje-/gasplattformar, under uppköp av Oaktree. YTM  11,5% med förfall 2026, potentiell återlösen vid förvärv.

Det tål att upprepas; skilj på volatilitet och permanent förlust av kapital – flera affärer från 2022 förväntas spela ut sig 2023 (Endúr & Bulk) och de bolag utsikterna försämras reflekteras direkt, ofta med en överdriven prisrörelse!

Författare

Niklas Edman

MSc i företagsekonomi. I finansbranschen sedan 2007 och på Carnegie Fonder sedan 2013. Förvaltar Carnegie Corporate Bond och Carnegie High Yield Select.

Författare

Daniel Gustafsson

BSc i företagsekonomi. I finansbranschen sedan 2016 och anställd på Carnegie Fonder sedan 2018. Förvaltar Carnegie High Yield Select.