Hoppa till innehåll

Riskinformation Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonden kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.

Carnegie Strategifond

Fonden som levererat i över 35 år

Carnegie Strategifond startade 1988 och är en uppskattad blandfond hos många, särskilt i pensionssparandet. Sedan starten har Carnegie Strategifond stigit med 9256 procent, vilket motsvarar 13,6 procent per år. Framgångsreceptet är långsiktighet och försiktighet, menar förvaltaren Daniel Gustafsson och analytikern Oscar Östlin.

Berätta om Carnegie Strategifond.

”Det är en nordisk blandfond som fokuserar på aktier (cirka 60 procent) med hög direktavkastning och företagsobligationer (cirka 40 procent) med attraktiv ränta. Det finns ingen förutbestämd viktning mellantillgångsslagen utan vi analyserar regelbundet var de mest intressanta möjligheterna finns och investerar därefter. Möjligheten att just allokera fritt i kapitalstrukturen är än mer aktuell idag när vi igen har en basränta att tala om som, allt annat lika, gör att vi får bättre betalt oavsett risk”, berättar Oscar.

Oscar Östlin

Carnegie Strategifond investerar i kvalitetsbolag, vad utmärker ett sådant?

”Generellt sett har bolagen lägre volatilitet, det gäller både verksamheten och aktien. Att hoppa från en bransch till en annan och leta nästa tillväxtraket kan vara spännande, men det finns såklart också en stor risk att trampa snett, inte minst inom komplicerade branscher. Sådana bolag har också en tendens att bli mycket populära, vilket förvisso kan lyfta aktiekursen, men också trissa upp värderingen och i förlängningen leda till besvikelser. Vi fokuserar på bra bolag till rätt pris”, säger Daniel.

”I stället vill vi investera i bolag som är lite tråkiga, men desto mer förutsägbara, och få en god och stabil avkastning. Förutsägbarhet minskar just risken för förlust, och det är mycket viktigt. Vi investerar långsiktigt i nordiska bolag som är finansiellt starka och som har ett genomtänkt hållbarhetsarbete, vilket lägger grunden för en stabil avkastning till en lägre risk. Bra bolag tenderar dessutom att fortsätta vara bra över tid. Några exempel som funnits länge i portföljen är Investor och Holmen”, säger Oscar.

Varför investerar Carnegie Strategifond också i företagsobligationer?

”Framför allt får man ofta en bra riskjusterad avkastning i företagsobligationer, inte minst efter senaste årens ränteuppgång där basräntan återigen ger ett signifikant bidrag till portföljens avkastning med bibehållen eller lägre risk. I valet mellan en aktie där utdelningstillväxten kan antas vara låg och en företagsobligation med motsvarande eller stundtals högre direktavkastning, så tar du förstås obligationen. Risken är så mycket lägre där. Riskaspekten är just den andra anledningen, kan vi investera i två sidor av samma mynt och dessutom uppnå lägre risk är det ett enkelt val”, poängterar Daniel.

”Vi kan också investera i företag som inte är noterade, till exempel ICA och Verisure. Denna ytterligare diversifiering mellan branscher, länder, tillgångsslag, noterat och onoterat ger ökade möjligheter och en sänkt total risknivå”, tillägger Daniel.

Daniel Gustafsson

Vad är tjusningen med direktavkastning?

”För en försiktig investerare är direktavkastning själva fundamentet för en positiv värdetillväxt. Börskurser fluktuerar, medan utdelningar i vissa fall är mer förutsägbara. Välskötta bolag har ofta god utdelning, men kanske är det snarare en generös utdelningspolicy som skapar välskötta bolag. En fastslagen, generös utdelningspolicy sätter stor press på ledningen att leverera ett kassaflöde som kan delas ut till ägarna. Vi vill ha bolag med bra governance. Ägaren ska vara stabil och att det ska finnas en disciplinerad ledning som inte slösar bort pengarna på förhastade förvärv och investeringar”, avslutar Oscar.

Faktaruta

  • + 9256 procent sedan starten 1988. Det motsvarar en årlig avkastning på 13,6 procent.
  • + 62 procent de senaste fem åren. Det motsvarar en årlig avkastning på 10,2 procent.
  • Balanserad risknivå. En fyra på den sjugradiga riskskalan.
  • Fem stjärnor hos Morningstar, både på tre, fem och tio års sikt.
  • Data per den 31 mars 2024.
  • Aktuell utveckling och innehav hittar du här
  • Förvaltarteamet för Carnegie Strategifond består av Simon Blecher, Niklas Edman, John Strömgren, Daniel Gustafsson och Oscar Östlin.