Hoppa till innehåll

Riskinformation Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonden kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.

Hållbarhet

HÅLLBARHETSARBETET UNDER Q3 2024

Under det lugnare sommarkvartalet har vi drivit ett antal dialoger och varit på intressanta bolagsbesök. Nedan sammanfattas delar av arbetet som aktiva ägare under tredje kvartalet i 2024.

BOLAGSBESÖK

Elekta

I samband med Elektas bolagsstämma i september besökte Anna Strömberg (förvaltare av Carnegie All Cap och hållbarhetsansvarig), Magnus Gustafsson (ansvarig för diskretionär förvaltning) och Mattias Sjödin (förvaltare av Carnegie Sverigefond tillsammans med Simon Blecher), Elektas huvudkontor och dess showroom där de fick en genomgång av bolagets produkter och de olika behandlingstyper dessa inriktas mot. Elekta finns som innehav i flertalet av våra fonder, bland annat Carnegie Sverigefond och Carnegie All Cap.

De lyssnade även på Elektas VD, Gustaf Salford, som talade om framtidsutsikterna inom vården, samt hur detta öppnar möjligheter för Elekta. När befolkningen blir äldre ökar prevalensen av cancer, man bedömer att upp till hälften av alla människor kommer att drabbas av cancer någon gång, och inom något decennium kommer cancer att vara den vanligaste dödsorsaken. Någonstans runt 50-70% av dessa cancerpatienter kommer att ha en cancerform där strålning är en lämplig behandlingsform; men i dagsläget är det en långt färre andel av patienter som borde få strålning, som också får detta då de inte har access till denna behandlingsform.

Dessa framtidsutsikter kommer att innebära stora krav på- och utmaningar för vården. Här blir Elektas produkter viktiga delkomponenter i att öka effektiviteten i vården, att möjliggöra för läkarna att göra färre men mycket mer precisa strålbehandlingar, något som i sin tur minskar patienternas utsättning för påfrestande behandlingar och som ger färre negativa biverkningar.

I ett närmare perspektiv är Elektas enskilt viktigaste datapunkt att få dess nya CT Linac (strålkanon); ”EVO” CE märkt i USA, och här är ATRO mässan i september en viktig händelse. EVO är en adaptiv CT-Linac med ny högupplöst AI-driven bildbehandling. CT Linacs utgör Elektas största andel av försäljningen och EVO med dess marknadsledande teknologi kommer vara en viktig drivare att nå bolagets målsättning om försäljningstillväxt i andra halvåret samt gradvis förbättrade marginaler.

Tema energieffektivisering

I augusti var Martina Falkenberg (hållbarhetsanalytiker) på roadshow på temat energieffektivisering. Under besöket fick hon träffa Fabege, NCC och Skanska i deras respektive lokaler och höra mer om hur de jobbar med just energieffektivisering, bland annat med tanke på nya regelverk gällande energiprestanda i byggnader. Som byggentreprenörer kan Skanska och NCC exempelvis arbeta med att anpassa byggprocesser och materialval, och därmed ta hänsyn till energiförbrukningen. NCC nämnde exempelvis att ombyggnation minskar klimatpåverkan med 45% jämfört med att riva en fastighet och bygga upp igen.

Som fastighetsbolag kan man se energieffektiva fastigheter som en konkurrensfördel. Fabege har sett betydligt större efterfrågan på energieffektiva lösningar och fastigheter de senaste åren, vilket man kan anta beror på såväl ökade energipriser, som ökad press på att minska utsläppen från fastigheterna man som hyresgäst sitter i. Fabege ser även att hyresgäster har blivit mer måna om att anpassa lokalerna de sitter i till att bli mer miljövänliga, exempelvis genom återbruk. Vi fick besöka Fabeges återbrukshubb, där exempelvis dörrar, tak och glaspartier förvaras, kvalitetskontrolleras och rengörs innan de skickas ut till nya projekt och används som återbruk. Eftersom dessa lösningar både är billigare och mer miljövänligare, har efterfrågan på återbruksmaterial ökat enormt och blivit högre än tillgången.

Fabeges återbrukshubb i Solna

dialoger

Annehem

Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) är en del av agendan för hållbar finansiering och en nyckelkomponent för att nå målen i EU:s gröna giv. För de bolag som omfattas innebär detta att de måste rapportera enligt europeiska hållbarhetsstandarder. Inför denna rapportering hade vi i september ett rådgivande möte med Annehem på deras förfrågan. Utöver att diskutera Annehems CSRD rapportering uppmanades även bolaget till ökad diversifiering vid val av motparter, där Peab idag står för en stor del.

CDP NDC Campagin

Carbon Disclosure Project (CDP) är en internationell ideell organisation som hjälper och uppmanar företag och städer att mäta, redovisa och minska sin klimatpåverkan. För oss som investerare är transparens och medvetande kring klimatrelaterade risker väsentligt för att få en rättvis bild av våra innehavs hållbarhetsarbete. Därför deltog vi återigen i deras årliga Non-Disclosure Campaign i våras, och uppmanade totalt 36 innehav att börja rapportera till CDP. Flertalet bolag har under sommaren gjort detta, däribland Balder, NP3 Fastigheter och Peab. Även innehav som kontaktades av andra finansiella institutioner har rapporterat till CDP, som exempelvis Sandvik, BioGaia och Epiroc.

NYCKELTAL

Per 30 september 2024

Nedan har vi sammanställt alla våra kvartalsuppdateringar.