aktivt
ägande
Varje kvartal sammanfattar vi vårt hållbarhetsarbete och aktiva ägande genom att exempelvis belysa utvalda dialoger, bolagsbesök och röstningsbeslut på stämmor. Här samlar vi alla dessa kvartalsuppdateringar så att du enkelt kan följa konkreta exempel på vårt arbete som aktiva ägare.
Läs det senaste årets kvartalsuppdateringar nedan. Uppdateringar från tidigare kvartal hittar du längst ner på sidan.
Q3 2024
Under det lugnare sommarkvartalet har vi drivit ett antal dialoger och varit på intressanta bolagsbesök. Nedan sammanfattas delar av arbetet som aktiva ägare under tredje kvartalet i 2024.
BOLAGSBESÖK
Elekta
I samband med Elektas bolagsstämma i september besökte Anna Strömberg (förvaltare av Carnegie All Cap och hållbarhetsansvarig), Magnus Gustafsson (ansvarig för diskretionär förvaltning) och Mattias Sjödin (förvaltare av Carnegie Sverigefond tillsammans med Simon Blecher), Elektas huvudkontor och dess showroom där de fick en genomgång av bolagets produkter och de olika behandlingstyper dessa inriktas mot. Elekta finns som innehav i flertalet av våra fonder, bland annat Carnegie Sverigefond och Carnegie All Cap.
De lyssnade även på Elektas VD, Gustaf Salford, som talade om framtidsutsikterna inom vården, samt hur detta öppnar möjligheter för Elekta. När befolkningen blir äldre ökar prevalensen av cancer, man bedömer att upp till hälften av alla människor kommer att drabbas av cancer någon gång, och inom något decennium kommer cancer att vara den vanligaste dödsorsaken. Någonstans runt 50-70% av dessa cancerpatienter kommer att ha en cancerform där strålning är en lämplig behandlingsform; men i dagsläget är det en långt färre andel av patienter som borde få strålning, som också får detta då de inte har access till denna behandlingsform.
Dessa framtidsutsikter kommer att innebära stora krav på- och utmaningar för vården. Här blir Elektas produkter viktiga delkomponenter i att öka effektiviteten i vården, att möjliggöra för läkarna att göra färre men mycket mer precisa strålbehandlingar, något som i sin tur minskar patienternas utsättning för påfrestande behandlingar och som ger färre negativa biverkningar.
I ett närmare perspektiv är Elektas enskilt viktigaste datapunkt att få dess nya CT Linac (strålkanon); ”EVO” CE märkt i USA, och här är ATRO mässan i september en viktig händelse. EVO är en adaptiv CT-Linac med ny högupplöst AI-driven bildbehandling. CT Linacs utgör Elektas största andel av försäljningen och EVO med dess marknadsledande teknologi kommer vara en viktig drivare att nå bolagets målsättning om försäljningstillväxt i andra halvåret samt gradvis förbättrade marginaler.
Tema energieffektivisering
I augusti var Martina Falkenberg (hållbarhetsanalytiker) på roadshow på temat energieffektivisering. Under besöket fick hon träffa Fabege, NCC och Skanska i deras respektive lokaler och höra mer om hur de jobbar med just energieffektivisering, bland annat med tanke på nya regelverk gällande energiprestanda i byggnader. Som byggentreprenörer kan Skanska och NCC exempelvis arbeta med att anpassa byggprocesser och materialval, och därmed ta hänsyn till energiförbrukningen. NCC nämnde exempelvis att ombyggnation minskar klimatpåverkan med 45% jämfört med att riva en fastighet och bygga upp igen.
Som fastighetsbolag kan man se energieffektiva fastigheter som en konkurrensfördel. Fabege har sett betydligt större efterfrågan på energieffektiva lösningar och fastigheter de senaste åren, vilket man kan anta beror på såväl ökade energipriser, som ökad press på att minska utsläppen från fastigheterna man som hyresgäst sitter i. Fabege ser även att hyresgäster har blivit mer måna om att anpassa lokalerna de sitter i till att bli mer miljövänliga, exempelvis genom återbruk. Vi fick besöka Fabeges återbrukshubb, där exempelvis dörrar, tak och glaspartier förvaras, kvalitetskontrolleras och rengörs innan de skickas ut till nya projekt och används som återbruk. Eftersom dessa lösningar både är billigare och mer miljövänligare, har efterfrågan på återbruksmaterial ökat enormt och blivit högre än tillgången.
dialoger
Annehem
Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) är en del av agendan för hållbar finansiering och en nyckelkomponent för att nå målen i EU:s gröna giv. För de bolag som omfattas innebär detta att de måste rapportera enligt europeiska hållbarhetsstandarder. Inför denna rapportering hade vi i september ett rådgivande möte med Annehem på deras förfrågan. Utöver att diskutera Annehems CSRD rapportering uppmanades även bolaget till ökad diversifiering vid val av motparter, där Peab idag står för en stor del.
CDP NDC Campagin
Carbon Disclosure Project (CDP) är en internationell ideell organisation som hjälper och uppmanar företag och städer att mäta, redovisa och minska sin klimatpåverkan. För oss som investerare är transparens och medvetande kring klimatrelaterade risker väsentligt för att få en rättvis bild av våra innehavs hållbarhetsarbete. Därför deltog vi återigen i deras årliga Non-Disclosure Campaign i våras, och uppmanade totalt 36 innehav att börja rapportera till CDP. Flertalet bolag har under sommaren gjort detta, däribland Balder, NP3 Fastigheter och Peab. Även innehav som kontaktades av andra finansiella institutioner har rapporterat till CDP, som exempelvis Sandvik, BioGaia och Epiroc.
NYCKELTAL
Per 30 september 2024
Q2 2024
Under våren har den svenska stämmosäsongen nått sin kulmen i vanlig ordning. Utöver de löpande påverkansdialogerna har vi bland annat varit på ett antal bolagsbesök med intressanta hållbarhetslärdomar. Vi har även deltagit i en kampanj som drivs av CDP och syftar till att öka transparens och rapportering inom vissa hållbarhetsområden. Läs en sammanställning av vårt hållbarhetsarbete under årets andra kvartal nedan.
DIALOGER
NYFOSA
Under hösten 2023 kontaktade vi ett antal valberedningar med specifika synpunkter inför att styrelseledamöter ska väljas in på kommande årsstämmor. Ett av dessa bolag var Nyfosa, vars valberedning vi uppmanade att föreslå en styrelse med högre kvinnoandel, med beaktande av kompetenskrav, kontinuitet och andra mångfaldsaspekter. Då vi tror att bolagen på sikt främjas av en bättre balans avser vi att verka för att fler kompetenta kvinnor föreslås som styrelseledamöter. Inför årsstämman 2024 presenterade valberedningen ett förslag som innebar att andelen kvinnor ökade från 29% till 43%. Nyfosa är ett innehav i Carnegie Spin-off och Carnegie Fastighetsfond Norden.
SYNSAM
Under våren köpte Carnegie Fonder en storpost i optikerkedjan Synsam som numera är ett innehav i Carnegie Strategifond, Carnegie Småbolagsfond och Carnegie All Cap. I samband med detta tog förvaltare och hållbarhetsanalytiker (utöver andra möten) ett möte med bolaget med fokus på hållbarhet, och diskuterade bolagets generella hållbarhetsarbete. För tillfället mäter Synsam sina utsläpp, för att i ett senare skede kunna sätta upp mål. Vi uppmanade bolaget att få dessa verifierade av Science Based Targets initiative (SBTi). Vi diskuterade även den senaste tidens kritik från kunder gällande missuppfattningar kring glasabonnemanget ”Synsam Lifestyle”. Bolaget har sedan dess förlängt tiden för ångerrätt och ser över kommunikationen i alla kanaler för att minska missuppfattningar.
ZENGUN
Zengun är en totalentreprenör i Stockholm som leder och driver byggprojekt med fokus på framför allt kommersiella fastigheter i partnerskap med fastighetsägare. Carnegie Fonder är investerade i Zenguns hållbarhetslänkade obligation och innehavet återfinns i Carnegie High Yield Select, High Yield samt Corporate Bond. Hållbarhetsmålen som är uppsatta för obligationen gäller reducering av utsläpp i scope 1-3. Zengun arbetar därutöver mycket med cirkuläritet, bland annat genom återbruk, och har som mål att vara klimatneutrala 2045. I dialog med bolaget har vi länge uppmanat anamma SBT och därigenom få en vetenskapligt baserad kvalitetsstämpel på hållbarhetsarbetet som görs. Bolaget meddelade att de undersöker detta och att det ligger i planen att framgent sätta upp SBT.
CDP NON-DISCLOSURE CAMPAIGN
För tredje året i rad deltar Carnegie Fonder i CDP’s 2024 Non-Disclosure Campaign. Carbon Disclosure Project (CDP) är en internationell ideell organisation som hjälper och uppmanar företag och städer att mäta, redovisa och minska sin klimatpåverkan, med fokusområdena klimatförändringar, vatten och skog.
Carnegie Fonder stödjer CDP sedan 2017 och uppmanar samtliga våra innehav att redovisa sina utsläpp av växthusgaser. För oss som investerare är transparens och medvetande kring klimatrelaterade risker väsentligt för att få en rättvis bild av våra innehavs hållbarhetsarbete. Vi är därför återigen delaktiga i CDP’s årliga NDC där vi tillsammans med över 250 finansiella institutioner engagerar oss för att ta ett extra steg mot att driva omställningen till en hållbar ekonomi där hållbarhetsredovisning från företag är standard. I 2024 års kampanj kontaktade vi totalt 36 innehav och uppmuntrade dem att rapportera till CDP.
NYCKELTAL
Per 28 juni 2024
BOLAGSBESÖK
STOCKHOLM EXERGI
I april besökte vi Stockholm Exergis anläggningar i Värtaverket, och fick lära oss mer om Carbon Capture Storage (CCS). Stockholm Exergi är ett lokalt energibolag som producerar fjärrvärme, fjärrkyla och elektricitet, och står för cirka 15-20 procent av Sveriges fjärrvärme. Bolaget är en stor emittent av obligationer, och dessa finns i flera av våra fonder. Nästan 80% av obligationsportföljen består av gröna obligationer.
Sedan 2019 drivs en forskningsanläggning för CCS i Värtan. Bolaget har nyligen fått miljötillstånd för en fullskalig anläggning, som planeras vara i drift 2028 och kunna fånga 800.000 ton biogen koldioxid årligen. Detta motsvarar Stockholms årliga trafikutsläpp. I takt med att allt fler bolag sätter upp målsättningar om nettonoll, ökar efterfrågan på att kompensera för sina utsläpp och därmed köpa ”negativa utsläpp”.
Så här beskriver Stockholm Exergi själva processen för negativa utsläpp:
”När värmen och elen produceras med biobränsle gjort av rester från skogsindustrin suger vi bort koldioxiden som naturen redan har samlat på sig genom fotosyntesen, omvandlar den till vätska och transporterar den till en permanent lagringsplats. Där kan koldioxiden mineraliseras och bli till ett med den omgivande berggrunden, istället för att släppas ut i atmosfären.”
NCC
I maj besökte vi NCC och deras asfaltsanläggning i Riksten och fick lära oss mer om processen vid asfaltsproduktion, samt hur man kan arbeta för att göra processen mer miljövänlig.
NCC använder exempelvis träpellets istället för olja i sina asfaltverk och har därigenom minskat sitt beroende av olja, samtidigt som de minskar utsläppen i produktionen. För tillfället är ca 30% av den asfalt som produceras i Riksten återvunnen, men om efterfrågan ökar har de kapacitet att öka detta till ungefär 50%. Brist på efterfrågan beror inte på sämre kvalitet, den återvunna asfalten håller nämligen samma kvalitet som nyproducerad. Möjligen beror det i stället på okunskap hos kunder kring den återvunna asfalten, och NCC tror själva att myndigheterna måste ställa krav för att se en tydlig ökning i efterfrågan.
Q1 2024
Under årets första kvartal har vi initierat nya påverkansdialoger med portföljbolagen, samt sett positiva utfall av tidigare dialoger. Stämmosäsongen har sakta men säkert dragit igång och genom dessa har vi börjat följa upp på tidigare påverkansdialoger. Nedan har vi sammanfattat delar av hållbarhetsarbetet som drivits under första kvartalet i 2024.
DIALOGER
UPPMANING GÄLLANDE SCIENCE BASED TARGETS
Under kvartalet har vi haft dialog med flera av portföljbolagen i de globala fonderna Carnegie Listed Infrastructure, Carnegie Global Quality Companies och Carnegie Global Quality Small Cap, med fokus på Science Based Targets (SBT). Vi har både diskuterat med bolag som åtagit sig att sätta mål men som inte kommit hela vägen fram ännu, och med de bolag som hittills inte formellt åtagit sig att sätta några mål.
Svarsfrekvensen har varit god och de bolag som åtagit sig att sätta mål är över lag i fas för att hinna lämna in sina mål för validering innan deadline. Bland de bolag som inte ännu åtagit sig till att sätta mål har det varit mer spridda svar. Ett antal är redan i process för att åta sig till att sätta mål och i kontakt med SBTi, andra utvärderar hur och vilka relevanta mål som bör formuleras medan ett fåtal har meddelat att de i dagsläget inte har några planer på att sätta SBT då de anser att det finns effektivare sätt för de att implementera hållbarhetsmål i sin verksamhet. Medan vi har respekt för deras argument har vi varit klara i vår ståndpunkt att vi vill se våra portföljbolag sätta SBTs samtidigt som vi utvärderar respektive innehavs unika förhållanden.
ESSITY
Genom dialog med Essitys vd har vi under vintern uppmanat bolaget att optimera kapitalstrukturen genom att utnyttja det återköpsmandat som sedan tidigare finns bemyndigat av stämman. Essitys avyttring av det asiatiska hygienbolaget Vinda är ytterligare en anledning att återköpa aktier i bolaget. Vi har även varit i dialog med Essitys huvudägare Industrivärden på samma tema.
VOLVO
Under hösten 2023 kontaktade vi ett antal valberedningar med specifika synpunkter inför att styrelseledamöter ska väljas in på kommande årsstämmor. Ett av dessa bolag var Volvo, vars valberedning vi uppmanade att endast föreslå omval av ledamöter med ett aktieägande i bolaget. I syfte att likställa styrelseledamöters och VD:s intressen med aktieägarnas, anser Carnegie Fonder att såväl styrelseledamöter som VD ska ha ett betydande aktieägande. Volvo har under våren kontaktat oss och meddelat att ledamoten nu har ett ägande i bolaget.
AXFOOD
Vi vill att våra portföljbolag ska ha vetenskapligt verifierade klimatmål som går att mäta. Därför kontaktade vi Axfood i januari då det framgick att bolagets åtagande till Science Based Target (SBT) var borttaget. Ett SBT åtagande tas bort om målet i fråga inte har lyckats verifieras inom två år. I januari passerade denna gräns för Axfood och än så länge har de inte gett något tydligt svar på hur planen ser ut framåt, men vi kommer att fortsätta följa upp frågan med bolaget.
STÄMMOR
DIGITALA STÄMMOR – IÄF
Carnegie Fonder är sedan en tid tillbaka medlemmar i Institutionella Ägares Förening (IÄF). Föreningen äger tillsammans ca 20% av Stockholmsbörsen, med medlemmar såsom AMF, Alecta, Robur, AP1-4, och Folksam. IÄF har beslutat att ställa sig emot att bolag ska kunna kalla till helt digitala bolagsstämmor (länk till artikel i Di). Carnegie Fonder står bakom att det alltid bör finnas möjlighet till att fysiskt närvara på stämmor för att kunna föra sin talan – det är en viktig del i den svenska bolagsstyrningsmodellen. Därför kommer vi rösta emot samtliga förslag på kommande stämmor som gäller att justera bolagsordningen så att helt digitala stämmor tillåts.
SKANSKA
I syfte att likställa styrelseledamöters och VD:s intressen med aktieägarnas, anser Carnegie Fonder att såväl styrelseledamöter som VD ska ha ett betydande aktieägande i bolaget. Under hösten 2023 kontaktade vi bland annat Skanskas valberedning med uppmaningen att endast föreslå nyval av ledamöter med ett aktieägande i bolaget. Trots detta föreslog valberedningen nyval av en ledamot utan aktieägande. På årsstämman i mars närvarade Carnegie Fonder och röstade därför emot nyval av den ledamot som trots många år i styrelsen fortsatt är utan aktieägande i bolaget.
NYCKELTAL
Per 29 mars 2024
Q4 2023
I samband med förberedelserna inför stämmosäsongen 2024 har vi under det fjärde kvartalet engagerat oss genom dialoger med utvalda bolag via valberedningarna. Vi har också tagit en aktiv roll genom att själva ingå i flera valberedningar. Under kvartalet har vi även genomfört flertalet bolagsbesök med intressanta hållbarhetsvinklar. Nedan är en sammanfattning på delar av hållbarhetsarbetet som skett under denna period.
DIALOGER
SSAB
Vi kontaktade SSAB under hösten med anledning av ett avslöjande av DN gällande försäljning av stål till Ryssland. Bolaget har tidigare lovat att dessa leveranser avslutats, men kunder i Uzbekistan och Kazakstan verkar ha sålt dessa vidare till Ryssland. I kontakt med bolaget berättar de att de själva inte har några uppgifter om att deras varor hamnat i Ryssland, och att de nämnda kunderna ha intygat att ingen återförsäljning skett till Ryssland. Trots detta har SSAB avbrutit dessa kundrelationer. Vi anser att bolaget visar ansvarstagande kring händelsen och att processerna förändras över tid.
PE-BOLAG
Att investera i PE- och investmentbolag innebär att man investerar i ett bolag som i sig äger en rad underliggandenoterade och onoterade innehav. En utmaning med dessa portföljer är att de ofta är både stora och breda vilket gör det svårt att få en överblick på geografisk-, sektor- och legal exponering såväl som de underliggande innehavens hållbarhetsarbete. För andra året i rad har vi under kvartalet kontaktat samtliga innehav i Carnegie Listed Private Equity för att just öka transparensen och säkerställa kvaliteten hos innehaven. Vi har framfört vår synpunkt inom olika områden, och därigenom uppmanat dem att driva verksamheten i linje med våra förväntningar. Vi inkluderade även en enkät med ESG relaterade frågor i syfte att minska informationsgapet i vår hållbarhetsanalys. Exempelvis ställer vi frågar relaterade till sektorinvolvering, initiativ som UN PRI, UN Global Compact och SBT, utsläpp, ESG policy, könsbalans och mycket mer. Datan som samlas in använder vi sedan för att komplettera vår utvärdering av innehaven i vårt interna verktyg för hållbarhetsanalys, THOR, och kommer att uppdateras varje år.
DIALOGER MED VALBEREDNINGAR OCH STYRELSER
I takt med att de svenska bolagens valberedningar inför årsstämmorna 2024 offentliggjorts har vi kommunicerat synpunkter till vissa bolag inför att styrelseledamöter ska väljas in. De bolag vi kontaktat har antingen haft en uppenbart skev könsbalans i styrelsen, eller där det fanns ledamöter sedan ett par år utan aktieägande. Det är främst i mindre bolag som brister identifieras. Vi har också uppmanat styrelser i vissa bolag att sätta klimatmål samt att koppla ledningens rörliga ersättning till dessa mål. Sedan ett par år är den svenska aktiebolagslagen tydligare med att den rörliga ersättningen även ska vara kopplad till bolagets hållbarhetsarbete, vilket gör att bolagen nu successivt anpassar sig till detta. Vi ser fram emot att analysera utfallet av dessa dialoger under våren.
CDP SBTI CAMPAIGN
Vi är stolta att, tillsammans med över 360 finansiella institutioner och multinationella bolag, uppmana 2100 av världens stora utsläppare av koldioxid att sätta mål i linje med Parisavtalets 1,5-gradersmål. Totalt har dessa företag 33 biljoner dollar i tillgångar och köpkraft. Kampanjen 2023–24 Science-Based Targets (SBT) leds av den globala ideella organisationen CDP. Genom att stötta kampanjen åtar sig Carnegie Fonder att pressa bolag att sätta mål för minskade utsläpp, som godkänns enligt Science Based Targets initiative branschstandard för trovärdiga klimatmål och som täcker ett bolags utsläpp i värdekedjan.
VALBEREDNINGAR
Ett utmärkande drag för svensk bolagsstyrning är ägarnas engagemang i nomineringsprocessen för styrelse och revisor, och sker genom deltagande i bolagens valberedningar. I de fall vi är en tillräckligt stor ägare för att erbjudas plats i valberedningen utnyttjas den möjligheten. Under hösten har bolagens valberedningar inför årsstämmorna 2024 format sig, där vi tagit plats i Atrium Ljungberg, Bulten, John Mattson, Karnov, NCC och Tebede.
NYCKELTAL
Per 29 december 2023
BOLAGSBESÖK
NORTHVOLT
I november var David Östman, hållbarhetsanalytiker på Carnegie Fonder, på studiebesök på Northtvolts batterifabrik i Skellefteå. Batterier är en nyckel för att tillverka elbilar, men har även potential för att lagra energi vilket spås bli allt viktigare med en större andel förnybar energi i mixen. Med hjälp av den stora mängd förnybar energi som finns i Norden har Northvolt också möjligheten att ha en tillverkning med mycket lågt koldioxidavtryck vilket är en viktig del av affärsmodellen. Carnegie Fonder investerar i till exempel Volvo och Scania, som ska få batterier från Northvolt för att elektrifiera sin transportsektor. Satsningen leder också till en stor inflyttning av arbetskraft, vilket i sin tur påverkar fastighetsvärden för exempelvis Diös som återfinns i ett par av våra fonder. Produktionen är elintensiv och ska passas in i andra storskaliga satsningar som exempelvis SSAB:s HYBRIT vilket är ytterligare ett av våra innehav. Kort sagt, Northvolt påverkas av och påverkar en stor del av infrastrukturen i norra Sverige, därav är det ett projekt vi följer med intresse och vill förstå.
SCANIA
I december var Mattias Sjödin, förvaltare av Carnegie Sverigefond, och Martina Falkenberg, hållbarhetsanalytiker, på besök hos Scania Group i Södertälje. Transportsektorn står för en stor del av de totala koldioxidutsläppen, och har genom detta avtryck en viktig roll i den gröna omställningen. Scania fokuserar stora delar av R&D på just elektrifieringen och har som målsättning att minst 50% av den globala försäljningen ska bestå av EVs (Electric Vehicle) år 2030. Utmaningar och potentiella flaskhalsar inom omställningen till EVs är detsamma som inom den gröna omställningen överlag: tillgången på grön el, kapaciteten i elnäten och politiska beslut gällande exempelvis tillståndsprocesser.
ATLAS COPCO
Atlas Copco är ett återkommande innehav i våra fonder, exempelvis i artikel 9 fonden Carnegie All Cap. I december träffade förvaltaren Mattias Sjödin bolaget på deras huvudkontor för en generell genomgång men även för att höra om hur de såväl gynnas som arbetar med omställning och energieffektivitet. Atlas Copco är exponerat på många områden men kanske framförallt inom kompressorteknik där komprimerad luft är en vital del i många delar av energiomställningen – t ex för koldioxidlagring och vätgaslösningar – men även ytterst viktigt vad gäller energibesparing inom industrin. Här påtalade Atlas Copco att man arbetat mycket med avancerade servicelösningar där man monitorerar och därefter ser till att kundens maskiner optimeras för energibesparing.