Hoppa till innehåll

Riskinformation Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonden kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.

Carnegie Listed Private Equity, Nyhet

Private Equity med Tom Berggren

Vad är private equity och vad gör egentligen riskkapitalbolagen?

Tom Berggren, Carnegie Fonders private equity-expert, reder ut begreppen och slår ett slag för tillgångsslaget. På med lurarna!

Man kan jämföra ett riskkapitalbolag med att ha en coach. Att det finns någon som stöttar management och som dessutom har rejält med finansiella muskler.

Typexempel är ett företag i en koncern som är lite bortglömt och ingen har brytt sig om. När private equity kommer in och tar över så finns det fokus. Det finns aktiva ägare som stöttar och det finns finansiell kapacitet för att verkligen försöka få till en utveckling.

Att investera i private equity har sedan 1970-talet gett en väldigt god avkastning. De flesta studier visar att man har kunnat få 3–5 procent bättre årsavkastning än börsen i stort. Men sen är det ju andra fördelar. Det skapas tillväxt, det skapas jobb och nytta.

Så varför investera i Carnegie Listed Private Equity?

”Vi har ju levererat väldigt hög avkastning, men framför allt har vi hållit ner risken. Vår portfölj består av 35–40 private equity-bolag och underliggande så är det flera tusen portföljbolag. Sen sprider vi oss mellan geografier, strategier och även branscher för att få en bra diversifiering, en riskspridning. Under våra snart 15 år har vi hållit emot väldigt bra när det har varit skakigt. Vi har levererat som bäst jämfört med konkurrenterna när det är tufft där ute. Och sen har vi ungefär samma eller högre avkastning på lång sikt”, säger Tom Berggren.

Läs mer om fonden Carnegie Listed Private Equity, som Tom Berggren förvaltar, nedan.

Private Equity med Tom Berggren