Carnegie High Yield Select
Utsikter för nordisk high yield 2025
Daniel, du är del av vårt HY-team på Carnegie Fonder och är ansvarig förvaltare för vår mest spetsiga fond, Carnegie High Yield Select. Kan du kort berätta om ditt mandat?
Nordisk High Yield utgör kärnan i fonden. Tanken är att ge investerare möjligheten att få exponering mot småbolag som traditionellt är ett underanalyserat segment inom krediter. Detta gör att vi får relativt bra betalt för att investera.
Samtidigt vill vi också kunna utnyttja möjligheter som uppstår i marknaden inom andra segment, som tex efterställt kapital inom bank och försäkring efter covid eller räntepressen på fastighetsbolag 2022 och 2023.
Oavsett segment så är grunden robust bolags- och kreditanalys och vi räds inte att gå emot strömmen. Man hittar ofta väldigt fina bolag i segment som inte alla flockas kring.
En nordisk fond alltså, vad är styrkorna med att uteslutande jobba nordiskt?
Dels ligger vi närmare bolagen och kan på så sätt ha en bättre relation med ledning, ägare och andra intressenter vilket ger en djupare förståelse. Dels är det ett stort plus att vi som investerare i Norden får bättre betalt (högre ränta) jämfört med samma kreditrisk i europeiska eller globala fonder.
Fonden var upp drygt 10% 2024, vad var de största drivkrafterna bakom denna starka avkastning?
En återhämtning av krediter generellt, men framför allt en konsolidering av nordiska kreditspreadar. Fastigheter var en viktig drivare som hade en väldigt fin återhämtning under året. Men även namn ”financials” som Klarna, Hoist Finance och Noba steg kraftigt i pris och handlas nu på mer långsiktigt hållbara nivåer.
Och om vi ser till 2025, hur har året börjat och vad ser du för trender för nordisk High Yield närmsta tiden?
Året har inletts starkt med fortsatt rekordhög aktivitet i primärmarknaden drivet av ett gott risksentiment. Många av faktorerna som drev avkastning under 2023 och 2024 har normaliserats (exempelvis är basräntan nu kring 2% och kreditspreadar tillbaka på långsiktiga medelnivåer) så förväntad avkastning från ”vanlig” IG (Investment Grade) och HY (High Yield) är snarare 4 och 6 procent än som tidigare 6 och 8 procent. Där tror vi att nordisk HY kan sticka ut positivt. Tex så har vår fond idag en effektiv ränta på drygt 9%
Känner ni av att konjunkturen fortfarande är svag, dvs ser du ökad risk för negativa bolagshändelser?
Absolut men man får komma ihåg att kapitalmarknaderna ofta är 6-18 månader före realekonomin med att diskontera nuvärdet av framtiden. Vad menar jag med det? Jo att den svagare konjunkturen vi diskuterat under senaste åren delvis redan tagits höjd för. Att det skulle komma en ny våg av defaults nu känns, allt annat lika, mindre sannolikt då de som haft tufft med högre räntor redan adresserat situationen. Vi tror snarare på en högre aktivitet som kan leda till intressanta situationer när M&A aktiviteten ökar och finansieringsmiljön stabiliseras.
Det är turbulent på världens aktiemarknader just nu med Trumps utspel om tullar, stopp av stöd till Ukraina mm. Med detta som bakgrund, hur hanterar du riskerna i portföljen?
Vi försöker fokusera på det vi kan kontrollera, dvs kreditrisken. Hur bedömer vi möjligheterna för bolagen vi investerar i att betala sin skuld. Har är bolagsanalysen A och O.
I våra aktiefonder så känner folk till många av bolagen vi investerar i. På HY-sidan är det få bolag som är noterade och därmed ofta också mer okända. Kan du ge exempel på några bolag du investerar i och vad de gör?
Min personliga favorit är Zengun, ett fantastiskt bolag fast i ”fel” sektor. Totalentreprenör inom bygg som i samverkansmodell med de riktigt stora fastighetsägarna utvecklar projekt med en stringent cost+ modell. Stabilt bolag med 1,5-2x skuldsättning, betalar ca 7,5 – 8% på sina obligationer och har dessutom möjlighet att amortera skulden från fritt kassaflöde.
Nordiska Kreditmarknadsbolaget – en kreditgivare med proprietär scoring-modell, traditionellt via partners men med otroligt låga kreditförluster vilket understryker deras noggrannhet i kreditmodellen. De betalar ca 9-11% för sina obligationer med en löptid på 2-4 år.
Sista frågan; varför ska man ha din fond i sina kunders portföljer?
Ska jag välja en anledning är det nog den förut nämnda möjligheten till att skapa avkastning. Vår fond ger en premie i sin exponering mot mindre nordiska HY-bolag och skapar en attraktiv avkastningsmöjlighet i min vy. Att addera ren kreditexponering är en möjlighet att diversifiera din portfölj med ett tillgångsslag som också har bra avkastningspotential.
Krediter på Carnegie Fonder
Carnegie Fonder förvaltar i dag ca 35 miljarder i nordiska krediter. Vi har ett team om sex personer som följer nordisk kreditmarknad och investerar i allt från defensiva stat/kommun/Inv.Grade-krediter till mer spetsiga High Yield-bolag.
Vill du ha mer information kring vårt erbjudande? Kontakta oss!
Författare
Daniel Gustafsson
BSc i företagsekonomi. I finansbranschen sedan 2016 och anställd på Carnegie Fonder sedan 2018. Förvaltar Carnegie High Yield Select.