Global Resilient Small Cap A
Motståndskraftiga småbolag i strukturell tillväxt.
investera här
Inte överallt, men nästan. Våra fonder finns på de flesta plattformar och hos alla större försäkringsbolag.
om fonden
Carnegie Global Resilient Small Cap är en s k mörkgrön fond som investerar i noga utvalda småbolag med motståndskraftiga affärsmodeller i olika branscher och över hela världen. Egenskaper vi letar efter hos bolagen vi investerar i är att de har en anpassningsbar och långsiktigt uthållig affärsmodell som erbjuder lösningar på samhällsutmaningar kopplat till följande tre områden: miljöutmaningar, motståndskraftiga samhällen samt hälsa och ökat välbefinnande.
Fondförvaltare
Linn Hansson
Förvaltar Carnegie US Small & Micro Cap och Carnegie Global Resilient Small Cap sedan 2019.
ERFARENHET
Förvaltare, Didner & Gerge 2019-2024
Förvaltare, Handelsbanken Asset Management 2013-2019
Analytiker, Madrague Capital Partners 2011-2013
Analytiker, Investor AB, 2008-2011
Aktieanalytiker, Handelsbanken 2007-2008
UTBILDNING
Civilekonom, Handelshögskolan Stockholm
Dokument
hållbarhetsrelaterade upplysningar
Informationen nedan presenteras i enlighet med EU-förordning 2019/2088, Förordning om hållbarhetsrelaterade upplysningar inom den finansiella sektorn (SFDR).
Detta dokument innehåller information om hållbara investeringar, i enlighet med artikel 10 i Disclosureförordningen (SFDR).
Fonden har som mål att göra hållbara investeringar. En hållbar investering bidrar till minst ett miljömål eller ett socialt mål, samt följer praxis för god styrning och orsakar inte betydande skada för något annat hållbarhetsmål.
Betydande skada orsakas inte för målet för hållbar investering.
För att säkerställa att portföljinnehaven inte orsakar betydande skada analyseras Principal Adverse Impact- indikatorer (PAI-indikatorer) för alla investeringar. Detta görs bl.a. genom exkludering av bolag som är involverade i produktion av fossila bränslen, exkludering av bolag involverade i produktionen av kontroversiella vapen, exkludering av bolag som bryter mot internationella normer och konventioner. Dessutom exkluderas bolag som är verksamma i sektorer med bedömd stor påverkan på hållbar utveckling. Bolag med PAI-indikatorer som utmärker sig negativt analyseras vidare, vilket kan leda till ytterligare åtgärder som exempelvis påverkansdialog.
Den finansiella produktens mål för hållbar investering.
Fondens hållbara mål är att bidra till hållbar miljömässig och social utveckling. Fonden investerar i bolag som genom sina tjänster eller produkter bidrar till FN:s globala hållbarhetsmål och därmed till omställningen till ett mer hållbart samhälle. Minst 50% av bolagens omsättning ska bidra till ett eller flera av FN:s globala hållbarhetsmål för att få ingå i fonden.
Verksamheter inom de bolag fonden investerar i är exempelvis förnybar energi, energieffektivitet, hälsovård, social och finansiell inkludering samt bidrag till cirkulär ekonomi. De hållbara investeringarna med ett miljömål bidrar även till ett eller flera av de sex miljömålen i EU-taxonomin.
Investeringsstrategi.
Fonden är aktivt förvaltad och investerar i välskötta bolag med hållbara och uthålliga affärsmodeller, samt en verksamhet som bedöms bidra till ett eller flera av FN:s 17 globala mål för hållbar utveckling. Fondens placeringsinriktning avser omfatta alla globala målen men med valfrihet att välja investeringar utefter var förvaltarna ser möjligheter. Inför investering i bolag gör förvaltarna grundlig analys av bolagen. I analysen utvärderar förvaltarna vad bolaget gör, för vem/vilka och i vilken omfattning deras produkt eller tjänst bidrar till hållbarhetsmålet.
Andel av investeringar.
Fonden investerar minst 90% av fondens värde i investeringar med ett miljömål eller socialt mål. Minimiandelen hållbara investeringar med ett miljömål som inte är förenliga med kraven i EU-taxonomin är 40 % och minimiandelen hållbara investeringar med ett socialt mål är 10 %. Fonden inkluderar andra investeringar än aktier vilket utgörs av kassa. Denna andel får vara högst 10 %.
Övervakning av mål för hållbar investering.
Uppnåendet av fondens mål för hållbar investering mäts genom andelen bolag som bidrar till FN:s mål för hållbar utveckling. Bedömning och dokumentation görs av förvaltare och kontrolleras av oberoende funktion inom fondbolaget.
Due diligence.
En grundlig analys görs av samtliga bolag innan investering sker, där frågor om bolagens strategi, finansiella och icke-finansiella resultat och risker, kapitalstruktur, social- och miljömässig påverkan och bolagsstyrning beaktas. Specifika ESG-frågor som är väsentliga för respektive bolag dokumenteras innan investering samt följs upp och uppdateras löpande.
Strategier för engagemang.
Fondbolagets styrelse har fastställt Principer för aktieägarengagemang. Som företrädare för andelsägarna verkar fondbolaget för att de bolag som fondernas medel har investerats i agerar enligt relevanta regler och riktlinjer samt i övrigt enligt god sed på aktiemarknaden. Fondbolaget använder sitt ägarinflytande för att påverka bolag i hållbarhetsfrågor. Fondbolagets påverkansarbete sker i huvudsak genom möten med bolag, deltagande i valberedningar, deltagande vid bolagsstämmor och gemensamt påverkansarbete tillsammans med andra större ägare.
Uppnåendet av målet för hållbar investering.
Fonden är aktivt förvaltad och använder inte ett index för att uppnå målet för hållbar investering.
En hållbar investering ska bidra till ett miljömål eller socialt mål och får samtidigt inte orsaka betydande skada för något hållbarhetsmål. För att säkerställa att portföljinnehaven inte orsakar betydande skada analyseras Principal Adverse Impact-indikatorer (PAI-indikatorer) för alla investeringar. Dessa indikatorer är framtagna av EU och omfattar områden som orsakar negativa konsekvenser på hållbarhetsfaktorer.
Det är viktigt att analysera dessa utifrån bolagens specifika egenskaper. I vilken grad de orsakar negativa konsekvenser skiljer sig åt mellan bolag beroende på bransch, geografi och affärsmodell. Bolag med PAI-indikatorer som utmärker sig negativt analyseras vidare, vilket kan leda till ytterligare åtgärder som exempelvis påverkansdialog. Det kan också leda till att en investering i bolaget inte görs eller att en befintlig investering avyttras.
Grundläggande för samtliga bolag som ingår i fonden är att de följer kraven i erkända internationella normer och överenskommelser. Fondernas innehav screenas kvartalsvis för efterlevnad av globala normer för miljöskydd, mänskliga rättigheter, arbetsstandarder och antikorruption. Fonden exkluderar bolag som är involverade i produktion av fossila bränslen och involverade i produktion av kontroversiella vapen. Fonden exkluderar också bolag som är verksamma i sektorer som bedöms ha stor påverkan på hållbar utveckling, enligt fondens exkluderingskriterier.
Fondens hållbara mål är att bidra till hållbar miljömässig och social utveckling. Fonden investerar i bolag som genom sina tjänster eller produkter bidrar till FN:s globala hållbarhetsmål och därmed till omställningen till ett mer hållbart samhälle.
Fonden använder följande indikatorer för att bedöma hur väl fondens mål för hållbara investeringar har uppnåtts:
- Minst 50% av innehavens omsättning ska bidra till ett eller flera av FN:s globala hållbarhetsmål.
- Andel innehav som bidrar till ett eller flera miljömål enligt EU-
- Andel innehav med kommunicerade mål om koldioxidneutralitet eller utsläppsmål verifierade enligt
Sicence Based Targets intiative (SBTI).
- Att fonden inte är exponerad mot exkluderade sektorer i enlighet med fondens hållbarhetspolicy.
- Att fonden inte är exponerad mot bolag som bryter mot t.ex. UN Global Compact, OECD:s riktlinjer för multinationella företag, FN:s deklarationer om mänskliga rättigheter samt ILO:s konventioner om arbetsrättsliga villkor.
Fonden är aktivt förvaltad och förvaltarna gör en grundlig analys av de bolag fonden investerar i. Grunden i bolagsanalysen och i de bolag som fonden väljer att investera i är att bolagen ska vara välskötta. Med ett välskött bolag menas att bolaget har en uthållig och hållbar affärsmodell. Bolagen ska också ha en verksamhet som bedöms bidra till ett eller flera av FN:s 17 globala mål för hållbar utveckling.
Analysen baseras på information från bolagen, externa källor samt egen analys. Fonden investerar på lång sikt (5 år eller mer) i ett fåtal (cirka 25-35) aktier.
Utöver analys av finansiella aspekter avses med välskötta bolag, bolag med starka marknadspositioner, en stark ledning och ägare som styr bolaget långsiktigt, en sund bolagskultur samt ett effektivt resursanvändande. Denna typ av bolag bedöms generellt har en förmåga att klara utmaningar och olika ekonomiska cykler samt dra nytta av möjligheter som uppstår.
Vidare har fonden har som mål att bolagens verksamhet, minst 50% av intäkterna från bolagets produkt eller tjänst, ska kopplas till ett eller flera av de globala målen och mer specifikt något av delmålen samt de 231 unika indikatorerna som FN:s hållbarhetsmål bygger på. Fondens placeringsinriktning avser omfatta alla globala målen men med valfrihet att välja investeringar utefter var förvaltarna ser möjligheter under rådande omständigheter, dvs finns inget krav att alla 17 mål ska finnas representerade i fondens investeringar. I analysen utvärderar förvaltarna vad bolaget gör, för vem/vilka och i vilken omfattning deras produkt eller tjänst bidrar till hållbarhetsmålet. Detta kan vara allt ifrån investeringar i bolag vars produkter bidrar till lägre koldioxidutsläpp genom att tillhandahålla lösningar som möjliggör en övergång till förnyelsebar energi eller bolag vars produkter bidrar till medicinska framsteg och därmed friskare liv.
Fonden investerar inte i bolag som kränker OECD:s riktlinjer för multinationella företag och FN:s vägledande principer för företag och mänskliga rättigheter. För att säkerställa att bolagen i fonden inte bryter mot någon konvention eller annan internationell överenskommelse, eller om det finns misstanke om exempelvis miljöbrott eller brott mot mänskliga rättigheter analyseras bolagen kontinuerligt för detta. Dels gör förvaltarna egen löpande analys grundad i exempelvis information från bolagen samt nyhetsflödet, dels screenas fondportföljen två gånger per år. Portföljen screenas av en extern och oberoende part. Via screeningen får fondbolaget information om hur bolagen följer internationella normer och överenskommelser från exempelvis FN, EU, OECD och ILO samt eventuella överträdelser av dessa normer. Fondbolaget mottar även löpande rapporter på nytillkomna misstänka överträdelser.
Övriga exkluderingar i fonden avser sektorerna:
Kontroversiella vapen, fossila bränslen, kärnkraft, uran, kommersiell spelverksamhet, vapen och/eller krigsmateriel, alkohol, pornografi, tobak, cannabis och GMO. Mer detaljer kring exkluderingskriterier återfinns i fondbolagets hållbarhetspolicy. Exkluderingskriterierna säkerställs genom screening av samtliga bolag.
För att säkerställa god styrning i analyseras bolagens ledningsstruktur, bolagskultur, ersättningar och skattefterlevnad. Förvaltarna letar efter bolag med bra ägare och en ledning som styr bolagen långsiktigt. Analysen görs både genom att ta del av publika rapporter samt genom möten och kontakter med bolagen där möjlighet ges att ställa frågor samt bilda sig en uppfattning om affärsmodell, bolagsstyrning och ledningspersoner.
Underlag för hållbarhetsanalysen grundar sig i bolagens egna rapporter och hemsidor, samt möten med bolagsledningar. Information fås också genom flertalet olika leverantörer av hållbarhetsdata.
Datan kommer ursprungligen från bolagen själva och kan vara begränsad både på grund av beräkningsmetoder och av att alla bolag inte rapporterar, varför det är viktigt att göra en egen sammantagen bedömning utifrån flertalet källor.
Fonden investerar minst 90% av fondens värde i investeringar med ett miljömål eller socialt mål. Minimiandelen hållbara investeringar med ett miljömål som inte är förenliga med kraven i EU- taxonomin är 40% och minimiandelen hållbara investeringar med ett socialt mål är 10%. Fonden inkluderar andra investeringar än aktier vilket utgörs av kassa. Denna andel får vara högst 10%.
Fondens innehav analyseras löpande av förvaltarna vad gäller uppsatta indikatorer för hur fondens mål för hållbara investeringar uppnås, avseende bidrag till FN:s hållbarhetsmål, bidrag till Taxonomimål, anslutning till SBTi, samt följande av exkluderingskriterier. Kontroller utförs av en oberoende funktion utanför förvaltningen. Kontrollen avser andelen av fondens investeringar som betraktas som en hållbar investering. Kontrollen avser branscher som väljs bort och som anses riskera att motverka en hållbar utveckling. Även uppföljning av att bolagen som fonden investerar i inte bryter mot internationella normer och konventioner.
Samtliga investeringar genomgår en intern hållbarhetsanalys och screenas med hjälp av data från olika dataleverantörer. På så sätt säkerställs att fonden följer de uppsatta kriterierna för inkludering och exkludering av innehav. I hållbarhetsanalysen analyseras och dokumenteras väsentliga miljömässiga, sociala och bolagsstyrningsaspekter.
För alla bolag är det centralt hur bolaget styrs eftersom det är en förutsättning för ett effektivt miljöarbete samt social hänsyn inom de frågor som kopplas tex arbetsrätt och mänskliga rättigheter. Fondförvaltarna dokumenterar på varje innehav en beskrivning vilka faktorer som är relevanta för respektive innehav.
Exempel på faktorer inom miljöområdet där analys görs av hur bolaget utvecklas över tid.
- Koldioxidutsläpp
- Energi
- Vatten
- Avfall
Exempel på faktorer inom sociala frågor som beaktas:
- Har bolaget skrivit under UN Global Compact?
- Olika typer av policys för att se hur företaget beaktar frågor inom tex hälsa och säkerhet Exempel på faktorer inom bolagsstyrning som beaktas:
- Styrelsen sammansättning tex antal kvinnor
- Antal oberoende styrelsemedlemmar
Till grund för analysen används bland annat bolagsrapporter, extern analys, samt specificerad ESG- analys och screening. ESG-faktorer diskuteras också löpande med representanter för bolagen. I analysen av hur bolaget bidrar till FN:s hållbarhetsmål utvärderas vad bolaget gör, för vem/vilka och i vilken omfattning deras produkt eller tjänst bidrar till hållbarhetsmålet.
Riskhanteringsfunktionen gör kontroller avseende fondens beaktande av hållbarhetsrisker och funktionen för regelefterlevnad kontrollerar att fondens investeringar genomgått en hållbarhetsanalys och att investeringarna är i linje med de uppsatta kriterierna.
Grundläggande för samtliga bolag som ingår i fonden är också att de följer kraven i erkända internationella normer och överenskommelser. Fondernas innehav screenas kvartalsvis för efterlevnad av globala normer för miljöskydd, mänskliga rättigheter, arbetsstandarder och antikorruption.
Fondbolagets styrelse har fastställt Principer för aktieägarengagemang. Som företrädare för andelsägarna verkar fondbolaget för att de bolag som fondernas medel har investerats i agerar enligt relevanta regler och riktlinjer samt i övrigt enligt god sed på aktiemarknaden. Fondbolaget använder sitt ägarinflytande för att påverka bolag i hållbarhetsfrågor. Fondbolagets påverkansarbete sker i huvudsak genom deltagande i valberedningar, deltagande vid bolagsstämmor och gemensamt påverkansarbete tillsammans med andra större ägare. Fondbolaget använder sitt ägarinflytande för att påverka bolag i hållbarhetsfrågor. Fondbolagets påverkansarbete sker i huvudsak genom möten med bolagen, deltagande i valberedningar, deltagande vid bolagsstämmor och gemensamt påverkansarbete tillsammans med andra större ägare.
Underlag för hållbarhetsanalysen grundar sig i bolagens egna rapporter och hemsidor, samt möten med bolagsledningar. Information fås också genom olika leverantörer av hållbarhetsdata samt databaser som Bloomberg, SBTi m.fl. Utvärdering av dataleverantörer görs i enlighet med sedvanlig due diligence av leverantörer, samt stickprovskontroller av data. Fondbolaget kan även ha kontakt med leverantörerna för att diskutera datakvalitet.
Utifrån flertalet olika källor görs en samlad bedömning av hållbarhetsdatan avseende ett bolag och detta ligger till grund för hållbarhetsanalysen.
Den totala andelen av datan som är estimerad följs inte upp i dagsläget. Detta skiljer sig åt beroende på om datan avser exkluderade verksamheter, bedömda hållbarhetsrisker, negativa konsekvenser eller anpassning till hållbarhetsmål.
Information om bolagens exponering mot exkluderade verksamheter, samt information om exempelvis nivån på växthusgasutsläpp eller andra negativa konsekvenser, kommer till stor del från bolagen själva. En begränsning är att inte alla bolag rapporterar på informationen, dessutom är det inte säkert att beräkningar utförs enhetligt mellan bolag. Vissa data som används av externa aktörer kan också vara föråldrad.
Att hållbarhetsanalysen grundar sig på flertalet olika informationskällor bör minska risken för att enskilda begränsningar i datan påverkar den sammantagna bedömningen av bolagens och fondens hållbara egenskaper.
En grundlig analys görs av samtliga bolag innan investering sker, där frågor om bolagens strategi, finansiella och icke-finansiella resultat och risker, kapitalstruktur, social- och miljömässig påverkan och bolagsstyrning beaktas. Specifika ESG-frågor som är väsentliga för respektive bolag dokumenteras innan investering samt följs upp och uppdateras löpande. Fondbolaget beaktar hållbarhetsrisker och negativa konsekvenser vid samtliga investeringar. Grundläggande för samtliga bolag som ingår i fonden är också att de följer kraven i erkända internationella normer och överenskommelser. Fondernas innehav screenas kvartalsvis för efterlevnad av globala normer för miljöskydd, mänskliga rättigheter, arbetsstandarder och antikorruption.
Fondbolagets Principer för aktieägarengagemang, fastställda av styrelsen, beskriver ägarengagemang utifrån hur relevanta frågor övervakas, dialoger med bolagsföreträdare, utövande av rösträtt och samarbete med andra aktieägare.
Fondbolaget anser att dialog och aktivt ägarskap är en viktig pusselbit i att skapa långsiktigt hållbara värden för våra investerare. Aktivt ägarskap kan bidra till positiva förändringar i företagens beteenden kopplade till hållbarhetsåtaganden, vilket skapar mervärde på lång sikt. Som fondbolag representerar vi alla fondandelsägare i förvaltningen av fonderna. Eftersom de tillgångar som ingår i fonderna investeras i aktier är det vi som fondbolag som kan utöva rösträtter och andra rättigheter kopplade till aktieinnehavet för fondandelsägarnas räkning. Vi har på så sätt möjlighet att påverka styrningen av bolagen i den riktning vi bedömer mest gynnar fondandelsägarna.
Vi röstar normalt på merparten av de bolagsstämmor som hålls i de bolag vi äger. Vi använder våra rösträtter med fondernas och andelsägarnas bästa intresse i åtanke.
I de fall där fondens innehav i ett bolag är av en sådan storlek att det gör att vi får möjlighet att ingå i bolagets valberedning, tackar vi som huvudregel ja till att delta i valberedningsarbetet och därmed till den möjlighet till ägarpåverkan och kontroll som det arbetet innebär.
Carnegie Fonders förvaltare och hållbarhetsanalytiker övervakar relevanta frågor i portföljbolagen och arrangerar möten, som en del i fondernas placeringsstrategi, med företrädare för dessa bolag. Vid dessa möten förs en dialog om relevanta frågor om bolagens strategi, hållbarhetsrisker, sociala och miljömässiga påverkan och bolagsstyrning.
Om det kommit till vår kännedom att en negativ hållbarhetsincident inträffat i ett av de bolag som fonden investerat i, tar vi kontakt med bolaget för att få mer information om det inträffade och hur bolaget hanterar händelsen.
Fonden är aktivt förvaltad och använder inte ett index för att uppnå målet för hållbar investering.