Stäng

Simon Blechers väg från student till fondförvaltare

I snart tolv år har Simon Blecher förvaltat Carnegie Sverigefond och sedan oktober Carnegie Spin-Off, men engagemanget för aktier började långt tidigare än så. Med en inledande karriär som ekonomijournalist tog intresset fart på allvar.

Simon Blecher

När Simon Blecher var 15 år köpte han sina första aktier och sen dess har han mer eller mindre varit besatt av börsen.

– Min första investering gjorde jag i Hufvudstaden då jag förstod att de ägde husen runt Norrmalmstorg som jag alltid försökte skaffa mig när familjen spelade Monopol. Jag insåg tidigt att jag ville syssla med aktier, även om jag också var väldigt samhällsintresserad, säger Simon Blecher.

Med en utbildning inom företagsekonomi från Stockholms universitet hamnade Simon av en slump på tidningen Affärsvärlden. Ett försök att visa upp sin uppsats i finansiering, där han hade värderat fastighetsbolag som Hufvudstaden och Wallenstam, slutade i stället i ett extrajobb, och så småningom en tjänst som prisbelönt börsredaktör.

– Att arbeta som journalist blev en fantastisk plantskola för att lära sig värdera företag, ifrågasätta och vara kritisk, gräva djupare i bolag och framför allt våga ta kontakt och att föra dialog med människor.

Men tiderna förändrades och de tryckta medierna tappade i kraft och ersattes allt mer av internet och mer snabba nyheter. I den vevan insåg Simon att han ville byta sida och hellre jobba direkt med aktier, och med att förvalta hellre än att enbart analysera och kommentera marknaden. I sommar är det elva år sedan han tog över förvaltningen av Carnegie Sverigefond, som med nästan 20 miljarder kronor i förvaltat kapital är Carnegie Fonders största fond.

– Det fantastiska med det här jobbet är att ingen dag är den andra lik. Men oftast går jag upp tidigt och kollar hur marknaderna har utvecklats i Asien, sen brukar jag äta frukost på mitt favorithak Mellqvist där jag läser mejl och rapporter från utländska håll och morgontidningarna, och sen tar jag mig till jobbet.

”Att arbeta som journalist blev en fantastisk plantskola för att lära sig värdera företag.”

Ofta har Simon tidiga möten med analytiker som grävt djupare i ett bolag han äger eller presenterar en helt ny idé. Ibland söker han upp analytiker som är negativa till bolag han gillar eller funderar på att köpa för att höra deras tankar och förstå motargumentet, men också ifrågasätta sig själv. När affärer görs hänger han vid telefonen och datorskärmen.

– På luncherna försöker jag springa – min relativt nya hobby – runt Djurgården eller intervaller på gymmet, Då tänker jag ofta på annat och får en paus från telefonen, som annars går varm.

Eftermiddagen kan innehålla allt från möten med större kunder, institutioner, som rena bolagsbesök, men framför allt mycket läsning. Analyser, rapporter, bloggar, diverse amerikanska sajter och tidningar och så räknar Simon och hans kollegor mycket på olika bolag och delar av dem.

Trots att jobbet tar upp mycket av dagarna, och ibland även kvällarna, är fritiden viktig för Simon.

– Jag är helt ointresserad av saker och prylar, jag äger inte ens en bil. Men jag tycker om att läsa, gärna modern amerikansk litteratur, och är som alla andra fast i flera tv-serier som finns på Netflix och HBO, exempelvis Homeland och Billions. Och jag saknar fortfarande både Sopranos och Mad Men. Så klart prioriteras också familjens aktiviteter och jag försöker hinna träffa gamla vänner när det finns tid. Men just nu kantas kvällar och helger mycket av sonens fotbollsträningar eller frenetiska FIFA-spelande, vilket är minst lika hektiskt som själva vardagen…

Vill du investera i Carnegie Sverigefond eller Carnegie Spin-Off? Bli kund enkelt med BankID eller logga in på Carnegie Fonder Online!

LÄSVANOR: Så håller Simon Blecher koll på marknadsutvecklingen
  • På morgonen: ”DN läser jag från pärm till pärm, papperstidningen är en given favorit till frukosten.”
  • På dagen: ”Kollegan John Strömgren har koll på bloggvärlden och har tipsat mig om flera genom åren. Besök gärna CMG On My Radar, The Reformed Broker, Roubini Blog (Dr. Doom), Paul Krugman på nytimes.com och Zero Hedge.”
  • På kvällen: ”Håller mig uppdaterad inför nästa dag genom att läsa morgondagens online-upplaga av Dagens Industri och Financial Times. Som en skön avslutning på dagen läser jag ofta 30–40 minuter skönlitterärt. Gärna Lena Andersson eller Philip Roth, vars Nemesis ligger på nattduksbordet nu. Boken kom ut för några år sedan och är en av få böcker av Roth som jag inte har läst.”

Mer om fonden

Sverigefond A

Carnegie Sverigefond investerar i svenska börsnoterade aktier och innehåller landets bästa och mest stabila bolag. Vi investerar långsiktigt i värdebolag – bolag med hållbara verksamheter, starka balansräkningar och goda utdelningsmöjligheter. Carnegie Sverigefond...

Mer info
Köp fond

Fler artiklar

En ljus framtid för den som lyfter blicken
Carnegie Sverigefond

En ljus framtid för den som lyfter blicken

Stockholmsbörsen klättrade vidare uppåt under juni i takt med att världen fortsätter att öppna upp. De flesta signalerna pekar nu ganska tydligt på en kraftig återhämtning i Kina och förhoppningen...

Simon Blecher 6 juli 2020
Blecher till NCC: ”Fortsätt med höga ambitioner inom hållbarhet”
Carnegie Sverigefond

Blecher till NCC: ”Fortsätt med höga ambitioner inom hållbarhet”

NCC har beslutat att omorganisera sitt hållbarhetsarbete. Detta väckte frågor hos Carnegie Sverigefonds förvaltare Simon Blecher och analytikern David Östman, som därför kallade till en påverkansdialog med NCC. ”Vi vill...

Madeleine Bergh 1 juli 2020
CF THOR – Ett unikt verktyg för hållbarhetsanalys
Carnegie Sverigefond

CF THOR – Ett unikt verktyg för hållbarhetsanalys

Carnegie Fonder investerar i värdebolag som ska vara undervärderade och välskötta – och hållbara. Analysen görs i CF THOR, berättar förvaltaren Simon Blecher. Klimatförändringar, resursbrist, hårdare lagstiftning och högre förväntningar...

Erik Amcoff 10 juni 2020